Paşa Çayı Gönlümün Çayı

Evinize çok önemli bir misafir geldiğinde nasıl çay yapılır, hiç düşündünüz mü?  Çayın demine ya da tadına bakmaya çalışırsanız yanılırsınız. Mümkünse çok az dem,  içine soğuk su  ve dört beş kaşık şeker ilave ederek sunun. O çaya nasıl bayıldığına siz bile inanamayacaksınız. 


Beş ya da altı yıllık hayat tecrübesi olan ve  hayal gücüyle yaşayan minik insanlardan her zaman birşey öğrendiğimden bana göre en önemli misafirdir çocuklar. Onları ağırlamak, onların damak tadına uygun çaylar sunmak... Paşa çayı denilmesine şaşırmamalı.  Bir paşadan daha çok saygı ve ihtimamı hak ediyorlar. Peki Paşa Çayının hikayesi ne? Geçmişe bir gidelim ve paşaların çay masasına geçelim. 


Eski Osmanlı dönemlerinde bir  Bürokrat masası. Masa üstünde çaylar. Hepsi soğuk. İş yoğunluğundan çay geldiğinde çayı hemen içmezlermiş Paşalar; çay bekleyecek, işler yeteşecek ya da dertler dinlenecek çay bekleyecek. Bu sebeple Paşa çayları hep soğuk , hep tatsız. 


Hala o eski paşalar yaşıyor mu bilmem ama biz her çocuklu masada en az bir kez anıyoruz Paşaların çaylarını. 


Bir  paşa masasından bir çocuğun eline geçen bu çay hikayesinden öğrendiğim; sohbeti bol olan yerde çaylar hep soğur. İşlerin çok olduğu yerde de çaylar durur ama illa ki çay istenir. Çay varsın soğusun, çayın eşliğinde sohbetler demlenir. 


Yorum bırak

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce onaylanacaktır.